سلامت کلیه ها به شرط رژیم غذایی

به گزارش انوار بلاگ، روزنامه جام جم - مهتاب خسروشاهی: با درد، با تغییر در رنگ ادرار و... آسیب را فریاد می زنند. این درد گاهی فقط در کنار ستون مهره ها دیده می گردد و گاهی به نقاط دیگری نیز منتشر شده و نشان می دهد اختلالی در عملکرد کلیه ها وجود دارد. کلیه ها در ظاهر، دو اندام کوچک هستند، اما در حقیقت همراه با کبد، از مهم ترین اندام های تصفیه کننده در بدن محسوب می شوند.

سلامت کلیه ها به شرط رژیم غذایی

اگر کلیه ها درست کار ننمایند، سلامت به شکل جدی تهدید شده و حتی می تواند حیات ما را به کام مرگ بکشاند. حفظ سلامت کلیه ها، به قدری مهم است که آخرین هفته آبان را هفته جهانی حمایت از بیماران کلیوی نام گذاری نموده اند. دکتر محمدرضا وفا در گفتگویی نکاتی درباره تغذیه بیماران کلیوی را تذکر دادند که در این مطلب می خوانیم.

اگر دقت نموده باشید، وقتی خوراکی هایی مثل هویج، نارنگی یا پرتقال می خورید، رنگ ادرار با وجود نوشیدن آب، کمی نارنجی تر می گردد. اگر غذای بودار خورده باشید، این مسأله باعث تغییر بوی ادرار می گردد و اگر عفونتی در دستگاه دفع وجود داشته باشد، بوی نامطبوعی از ادرار به مشام می رسد. پس رژیم غذایی، تاثیر مستقیم بر سلامت کلیه ها دارد. از سوی دیگر، کلیه ها مثل فیلترعمل می نمایند. حالا تصور کنید فیلتر دستگاهی خراب گردد!

رژیم غذایی، از عوامل مهم اثرگذار بر حفظ سلامت کلیه هاست. از سوی دیگر اگر به بیماری کلیوی دچار هستید، باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کنید. با این که محدودیت های رژیم غذایی برای افراد مبتلا به بیماری های مختلف کلیوی فرق دارد، اما توصیه می گردد به طور کلی افراد مبتلا به هر نوع بیماری کلیوی، مصرف موادی را که به آن اشاره خواهیم کرد محدود نمایند.

جان کلیه ها به رژیم بند است

نمک اصولا افزودنی مناسبی نیست؛ اما محدودیت ها فقط به این ماده محدود نمی گردد. سدیم، در بسیاری از موادغذایی یافت می گردد که شاخص ترین شکل آن، وجود این عنصر در نمک است. در افراد مبتلا به بیماری های کلیوی، امکان دفع کامل سدیم وجود ندارد و همین امر باعث افزایش سدیم در خون می گردد؛ بنابراین افراد مبتلا به هر نوع بیماری کلیوی بهتر است روزانه کمتر از 2000 میلی گرم سدیم دریافت نمایند.

محدودیت بعدی برای پتاسیم است. این عنصر نیز در افراد مبتلا به بیماری های کلیوی به خوبی دفع نشده و تجمع آن باعث بالارفتن اندازه فشار خون می گردد. حداکثر اندازه مجاز مصرف روزانه پتاسیم کمتر از 2000 میلی گرم است. مصرف موادغذایی حاوی فسفر نیز از دیگر مواردی است که بیماران کلیوی باید به آن دقت نمایند. حداکثر اندازه مصرف روزانه باید بین 800 تا هزار میلی گرم باشد.

با گوشت ها دوست نباشید

در اغلب رژیم های غذایی، مصرف گوشت ها، به ویژه گوشت قرمز را محدود می نمایند. درواقع پروتئین همان قدر که خوب است و برای بدن ضروری، اگر بیش از اندازه خورده شده و فرد مبتلا به بیماری خاصی باشد، بلای جان است.

درافراد مبتلا به بیماری کلیوی، به جای مانده ناشی از تجزیه پروتئین ها در بدن را کلیه ها به راحتی دفع نمی نمایند و همین موضوع برای سلامت بدن مشکل ساز است. با این حال برای مصرف اندازه و نوع پروتئین، حتما با پزشکی که تحت نظر او هستید، مشورت کنید.

با آزادی ها آشنا شویم

در بحث های تغذیه ای مربوط به بیماری ها معمولا درباره ممنوعیت ها، بیشتر می شنویم. همین شاید تحمل روبه رو شدن با مسائل را کاهش می دهد؛ چون به سمت هر چه دست دراز می کنیم، یاد ممنوعیت ها می افتیم! تعدادی از خوراکی هایی را که برای افراد مبتلا به مسائل کلیوی مناسب هستند را در ادامه معرفی می کنیم:

گلم کلم:

این خوراکی سرشار از ویتامین C، K، B و فولات است. ترکیب های ضدالتهابی و فیبر از دیگر ویژگی های این خوراکی است؛ بنابراین در خوراک ها می توان از گل کلم به جای سیب زمینی استفاده کرد که حاوی پتاسیم بالایی است.

انگور قرمز:

فصل این میوه، همین پاییز است. در هر دانه کوچک این میوه اندازه کافی ویتامین C و فلاونوئیدها، یکی از برترین آنتی اکسیدان ها وجود دارد. پس این نوع انگور ضدالتهاب است. یکی از انواع فلاونوئید های انگور رزوراتول نام دارد. این ماده می تواند باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت و آلزایمر گردد.

سفیده تخم مرغ:

از آنجا که اندازه فسفر زرده تخم مرغ بالاست؛ بنابراین سفیده تخم مرغ از برترین منابع پروتئینی مناسب برای افراد مبتلا به مسائل کلیوی است.

سیر:

از آنجا که در اضافه کردن نمک به غذا محدودیت وجود دارد، برای طعم دارشدن غذا، سیر از گزینه های مناسب است. سیر منبع خوبی از ویتامین C، B6 و منگنز است. علاوه براین که حاوی سولفور بوده و بنابراین ضدالتهاب است.

گندم سیاه یا دیلار:

این نوع گندم، برخلاف گندم سبوس دار و بدون فسفر است. ارزش غذایی بالایی دارد و حاوی اندازه مناسبی ویتامین های خانواده B، فیبر، آهن و منزیم است. این گندم بدون گلوتن است؛ بنابراین اگر به این ترکیب حساس هستید، با خیال راحت از محصولات تهیه شده از گندم سیاه بهره ببرید.

روغن زیتون:

این روغن حاوی برترین نوع چربی بوده و عاری از فسفر است. اگر دچار اضافه وزن هستید و همین عامل روی عملکرد کلیه های شما اثر منفی داشته است؛ بنابراین برترین علت برای استفاده از این روغن و کنار گذاشتن دیگر انواع روغن های غیر مفید است.

مرغ بدون پوست:

اگرچه افراد مبتلا به مسائل کلیوی باید پروتئین کمتری نسبت به افراد عادی مصرف نمایند، اما همین اندک را هم باید از برترین منبع آن دریافت نمایند. گوشت مرغ بدون پوست به ویژه سینه مرغ، برترین انتخاب است. سینه مرغ بدون پوست، اندازه فسفر، پتاسیم و سدیم بسیار کمی دارد.

فلفل دلمه ای و پیاز:

اندازه پتاسیم فلفل دلمه ای بسیار کم بوده و پیاز نیز عاری از سدیم است. این دو حاوی اندازه مناسبی ویتامین C هستند. نکته اینجاست که می توان از پیاز و فلفل دلمه ای به جای اضافه کردن نمک، برای طعم دارکردن غذا و از بین بردن بوی نامناسب گوشت و مرغ و برخی دیگر از خوراکی ها یاری گرفت.

4 کلید کلیوی

رقیق باشد:

ادرار نباید غلیظ و پررنگ باشد. برای این منظور باید همواره به اندازه کافی آب بنوشید.

دفعات مناسب:

در طول شبانه روز باید این قدر آب و مایعات سالم بنوشید که به اندازه مناسب دفع ادرار داشته باشید.

بوی ادرار:

به بو و رنگ ادرار حساس باشید. شناخت زودهنگام بسیاری از مسائل ازطریق تغییر رنگ و بوی ادرار، تعیین می گردد.

افزودنی خوب نیست:

از خوردن غذا های فرآوری شده، کنسروی، تنقلات و مخلفات کارخانه ای مانند پفک، خیارشور، ترشی و... پرهیز کنید. مواد داخل این خوراکی ها برای کلیه ها سنگین است.

پ

منبع: برترین ها
انتشار: 13 مهر 1403 بروزرسانی: 13 مهر 1403 گردآورنده: anvarblog.ir شناسه مطلب: 20266

به "سلامت کلیه ها به شرط رژیم غذایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سلامت کلیه ها به شرط رژیم غذایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید