10 خودرویی که دنیا را تغییر دادند
به گزارش انوار بلاگ، وب سایت یک پزشک - علیرضا مجیدی: اتومبیل، زندگی بر روی کرهٔ زمین را برای همیشه تغییر داده است. تا یکصد سال پیش، حمل و نقل شخصی، متعفن، کثیف، متضمن کنترل حیوانات چموش و پر از صدای شیهه بود، اما امروزه وسایل حمل و نقل سریع، مطمئن هستند و رفاهی به اندازه اتاق نشیمن خانه فراهم می آورند. اتومبیل های جدید همهٔ چیز های خوبی را دربر دارند که تکنولوژی می تواند برای مردم عرضه کند.
بیش از 100سال که از ساخته شدن اتومبیل می گذرد، فرصت مناسبی است که از خودرو های برجسته ای که در طی این مدت ساخته شده اند، یادی بکنیم. در اینجا به توصیف ده مدل از بهترین اتومبیل هایی که جهان را تغییر داده اند می پردازیم.
1886: واگن موتوری بنز
اتومبیل مخترع واحدی نداشت. همانند بسکمک از پیشرفت های تاریخی دیگر. اولین وسایل نقلیهٔ خودرو، ترکیبی از نظر های هوشمندانه و تکنولوژی های در حال شکوفایی بودند که در زمان و مکان مناسب باهم آمیخته شدند.
برای کارل بنز، موتورسازی که رؤیای پیشرفت در سر داشت، زمان مناسب 29 ژانویهٔ 1886 بود؛ روزی که حق انتشار اختراعی که به سادگی وسیلهٔ نقلیه یا موتور بنزینی نامیده می شد، به نام او صادر شد. گرچه بنز حتی در آن زمان از جمع کسان دیگر چندان جلوتر نبود، چرا که گوتلیپ دایلمر، در همان سال کالسکهٔ موتوری دیگری ساخته بود.
تاریخ، کالسکهٔ سه چرخه و بدون اسب بنز را به عنوان اولین اتومبیل واقعی به رسمیت شناخته است. این کالسکهٔ موتوری دو جزء اساسی اتومبیل های مدرن را در خود داشت: یک شاسی سبک و موتوری که سوختش بنزین بود. موتور تک سیلندر بنز از چند طرح جدید بهره می گرفت که این طرح ها تا به امروز نیز به کار گرفته می شوند: حرکت سیستم سوپاپ ها، کاربوراتوری با گوی شناور و سیستم احتراقی شامل باتری، کویل، پلاتین، فیوز (دلکو) و شمع.
1907: کادیلاک
پیشرفت بزرگی که کادیلاک پیشگام آن بود، تولید قطعات قابل تعویض بود. در چند سال اول قرن بیستم، روش های تولید چندان ابتدایی بودند که قطعات دو اتومبیل ظاهراً مشابه قابل جایگزینی نبودند. مثلاً پیستونی از یک کادیلاک مدل K در موتور یک مدل K دیگر کار نمی کرد، یا دست کم بدون دستکاری های زیاد قابل استفاده نبود.
مهندسی خودساخته و با استعداد به نام هنری لیلاند که پیشگام در ساختن ابزار دقیق بود به صحنه وارد شد. او در اواخر دههٔ 1890 کارگاهی را در دیترویت به راه انداخت که هم کار های ریخته گری و قالب ریزی دقیق و هم تولید موتور های کامل اتومبیل را انجام می داد. لیلاند نخست مسئولیت شرکت اتومبیل سازی دیترویت را بر عهده گرفت و سپس آن را به کادیلاک تغییر نام داد. او در سال 1907 اصول دقیقی را در اتومبیل سازی به کار گرفت.
سال بعد، مقصود حاصل شد. تحت نظارت دقیق و موشکافانهٔ کلوب سلطنتی بریتانیا، قطعات سه کادیلاک به طور کامل باز و جایگزین هم شدند، و سپس بدون هیچ گونه دستکاری خاصی باز مونتاژ شدند؛ اما هر سه اتومبیل بدون اشکال کار می کردند.
این شاهکار بود که در آن زمان هیچ سازندهٔ دیگری جسارت انجام آن را نداشت، دستاوردی که کادیلاک را به عنوان نمونهٔ جهانی معرفی کرد. این امر همچنین راه را برای تکامل تاریخی اتومبیل هموار کرد. بدون قطعات قابل جایگزینی تولید انبوه امکان پذیر نبود.
1914: فورد مدل تی
فورد مدل تی از چند جنبه جایگاه ویژه ای در تاریخ اتومبیل دارد. مدارک نشان می دهد که فورد مدت 20 سال آن را تولید کرد و در مجموع 15 میلیون عدد از این اتومبیل را فروخت. مدل تی اتومبیل را در آمریکا رایج کرد. تمام این ها دلایل کافی بر اهمیت آن هستند؛ اما سهم مدل تی حتی فراتر از این ها بود.
در سال 1914 مدل تی وارد هشتمین سال تولید خود می شد و به دلیل قدرت، سادگی و ارزانیش، طرفداران بسکمک پیدا کرده بود. در سال 1913 فروش آن به 168000 عدد افزایش یافته بود. اما پیروزیت 7 سال اول، در برابر دو پیشرفت بزرگی که بعداً حاصل شدند چندان پر اهمیت نبود.
در سال 1914 تولید انبوه تی آغاز شد و اولین اتومبیلی بود که بر روی یک خط تولید متحرک ساخته می شد - فرایندی که صنعت اتومبیل سازی و هر صنعت دیگری را متحول ساخت. فروش تقریباً یک شبه دو برابر شد و به واسطهٔ بازدهی بسیار بهبود یافته و قیمت نیز مرتباً پایین می آمد. قیمت فورد مدل تی از 825 دلار در سال 1908 به 260 دلار در سال 1925 کاهش یافت. این در حالی بود که کارگران فورد روزانه 5 دلار در سال (1914) مزد می گرفتند.
1927: لاسال
پیش از آنکه لاسال 1927 به صحنه بیاید، در طرحی اتومبیل هایی که به طور انبوه تولید می شدند هیچ توجهی به زیبایی نمی شد. بدنه ها فقط ماشین آلات را می پوشاندند و سرنشینان اتومبیل را پناه می دادند. این وضع با همکاری جوانی به نام هارلی اِرل با کمپانی های کادیلاک و جنرال موتورز تغییر کرد. ارل پس از ساختن اتومبیل هایی سفارشی برای هنرپیشگان طرفدارانی به دست آورده بود. طرح کمپانی کادیلاک عرضهٔ اتومبیل جدیدی بود که در میان مدل های جنرال موتورز، بین بیوک و کادیلاک قرار داشت. جاذبهٔ اصلی این اتومبیل ظاهر آن بود که می بایست زیبا هم باشد.
ارل استعداد قابل توجه خود را به کار گرفت و اتومبیلی زیبا طراحی کرد، سقف لاسال را به صورت منحنی بسیار زیبایی درآورد، لاستیک های زاپاس را در دو طرف جای داد و ظریف کاری های دیگری به وجود آورد که که دیگر اتومبیل های با قیمت متوسط در آن زمان فاقد آن ها بودند.
لاسال در سال 1927 بلافاصله پیروزیت عظیمی کسب کرد و چنان در روز های اول پیروز بود که از ارل خواسته شد تا نخستین بخش مدل سازی را در جنرال موتورز تأسیس کند.
1940: جیپ
جیپ، که درست پیش از شرکت آمریکا در جنگ جهانی دوم به وجود آمد، با مسئولیتی بزرگ که بر دوشش سنگینی می کرد به جهان عرضه شد طرح اولیهٔ اتومبیل فرماندهی و تجسسی سبک در تابستان 1940 توسط شرکت اتومبیل سازی آمریکایی بانتام برای ارتش طراحی شد و پیش از پایان سال به مرحلهٔ تولید رسید که خود این امر، کاری بس بزرگ بود.
جیپ، پیروزی را نصیب متفقین نکرد، ولی دین خود را ادا کرد. در طی جنگ بیش از 600000 جیپ ساخته شد که بیشتر آن ها کار کمپانی ویلیس و کمپانی فورد بود. این جیپ ها همه کار انجام می دادند؛ از هدایت حملات پیاده نظام تا کشیدن توپ در مناطق بسیار سخت و چنان مفید بودن خود را به اثبات رساندند که ارتش تا چند سال پیش در مشخصات اصلی اتومبیل نیم تنی همه کارهٔ خود تغییر قابل توجهی نداد.
پس از جنگ، ویلیس یک مدل غیر نظامی جیپ را تولید کرد که آن هم مانند نوع نظامی اش همه کاره بود. کشاورزان، جنگلبانان و مهندسان ساختمان همگی از قدرت و توانایی این اتومبیل دو دیفرانسیل بهره می گرفتند.
1949: فولکس واگن سوسکی
همراه با گسترش شبکهٔ اتوبان های آلمان، فولکس واگون نیز به عنوان یکی از پایه های برنامهٔ رایش سوم برای بازسازی اقتصاد قبل از جنگ آلمان تلقی می شد؛ اما پیش از آنکه تولید آن آغاز شد فولکس واگون از تولید بازماند. پس ازپایان جنگ، فولکس واگون به موتوری کردن اروپا کمک کرد و سپس در سال 1949 بازار های آمریکا را به تسخیر خود درآورد.
اگر چه در چند سال اول، فروش فولکس واگون پایین بود؛ اما سوسک از طریق معتقد کردن صد ها هزار آمریکایی به محاسن یک وسیلهٔ نقلیهٔ ارزان قیمت، قابل اتکا و جمع و جور، نهایتاً راه را برای واردات اتومبیل به این کشور هموار ساخت.
در سال 1949 فقط 2 فولکس واگن سوسک در آمریکا به فروش رفت؛ اما تا سال 1980 که تولید آن در آلمان متوقف شد، چهار میلیون و هفتصد هزار فولکس واگون در آمریکا وجود داشت، که تقریباً برابر با تعداد کل آن در جهان بود.
در ایران البته این مدل به فولکس قورباغه ای معروف شد.
1958: ادسل
ادسل از ناکام ترین اتومبیل های آمریکا و برای حدود یک دهه، نمونه ای از شکست بود. این تجربه برخی جنبه های فرعی هشدار دهنده را هم داشت. در دوران پس از جنگ، برای آمریکای مصرف زده، این تجربه یکی از اولین نشانه هایی بود که عواقب رشد اقتصادی سرمست کنندهٔ آن ها را نشان می داد.
هنگامی که ادسل در اواخر تابستان 1975 به بازار عرضه شد، نمای ظاهری آن نیز مورد قبول مردم واقع نشد. تولید تا سال 1960 ادامه پیدا کرد، اما در این مدت فقط 110847 عدد ادسل به فروش رفت.
شرکت های مختلفی از شکست ادسل درس گرفتند. این اتومبیل، سعی داشت با ارائهٔ مدل های لوکس و تجملی جای شرکت های دیگر را بگیرد؛ اما شکست این تلاش برای دیگران سودمندتر از نوآوری هایش بود.
1960: مینی مایر موریس
مینی مایر که در اوت 1959 عرضه شد، اولین اتومبیل کوچکی بود که تمامی امکانات لازم را در خود داشت: بدنه ای کوچک که فضای کمی را اشغال می کرد؛ دیفرانسیل جلو، موتوری که افقی سوار شده بود و جعبه دنده و محور محرک ترکیب شده. تمام این قطعات پیش تر نیز وجود داشتند؛ اما هرگز در مجموعه ای چنین مفید، در کنار هم قرار نگرفته بودند.
طراح مینی ماینر، مهندسی به نام سر آلک ایسیگونیس بود. طراحی برجستهٔ او در هر جزئی از این اتومبیل نمایان است. برای حداکثر استفاده از فضای داخلی این جعبه که طول آن 120 اینچ است، ایسیگونیس کمپانی لاستیک سازی دانلوپ را وادار ساخت تا لاستیک هایی با قطر 10 اینچ بسازد. این کار، اجازه می داد که جای چرخ ها بسیار کوچکتر باشد. سیستم تعلیق مستقل و فنر های لاستیکی جزء مشخصات آن بود. همچنین فنر های عقب برای صرفه جویی به طور افقی کار گذاشته شده بودند. هر گوشه شکافی در داخل اتومموبیل به فضای قابل استفاده ای برای جا دادن لوازم تبدیل شده بود.
ماشین شگفت انگیز سر آلک پیروزیت زیادی به دست آورد و تا کنون بیش از 5 میلیون عدد از مدل های مختلف آن ساخته شده است.
1970: داتسون 240 Z
داتسون 240 Z در میان اتومبیل های اسپورت دیگر، پیروزیت بیشتری کسب کرد و توانست از پورشه، MGB، تریومف، فیات و آفارومئو جلو بزند. این اتومبیل با چنان توانایی توقف، حرکت و چرخش عرضه شد که بسکمک از طرفداران اتومبیل های اسپورت را راضی می کرد.
پیروزیت عظیم داتسون در ارائهٔ مجموعهٔ پرارزشی از ابزار پیچیده بود که قبلاً فقط توسط اتومبیل های اسپورت گران قیمت تر اروپایی، مانند پورشهٔ 911، عرضه شده بود.
240 Z، اتومبیلی محکم، با حرکت نرم، بی صدا، جادار و به اندازهٔ کافی راحت برای سفر های تفریحی بود. قیمت مناسبی هم داشت و تقریباً 3600 دلار بود. این اتومبیل نظر مردم را نسبت به اتومبیل های ژاپنی عوض کرد.
1981: آئودی کواترو
این مدل از اتومبیل های آئودی، دو دیفرانسیل دارد و در سال 1981 به بازار عرضه شد. پیشتر نیز اتومبیل های سواری دو دیفرانسیل ساخته شده بودند، ولی کیفیت آئودی کواترو سبب برتری آن بر تمام مدل های پیشین بود. از این رو، نظر بسکمک از کمپانی های سازنده به طرف آن جلب شد. سال بعد، کواترو در مسابقات جاده ای قهرمان جهان شد و نشان داد که طراحی صحیح سواری های دو دیفرانسیل می تواند به عرضهٔ اتومبیل های پرقدرت و مقاوم بیانجامد.
منبع: برترین هاabanhome.com: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت