5 عامل موثر که قبل از خرید ورق آهن باید بدانید
به گزارش انوار بلاگ، آهن و فولاد امروزه جزو مواد اولیه ضروری به شمار می فرایند. فرآورده های آهن و فولاد نیز به شکل های مختلفی از رول، شیت یا ورق و لوله ای تولید شده و در مصارف متعددی به کار گرفته می شوند.

یکی از این فرآورده ها ورق آهنی نامیده می گردد که خود در انواع مختلفی تولید و روانه بازار می گردد . اگر مایلید با انواع ورق آهنی و فلزی و همچنین کاربردهای آن بیشتر آشنا شوید پیشنهاد می کنیم حتما ادامه مطلب را مطالعه بفرمایید.
ورق آهنی چیست؟ انواع ورق آهنی
ورق آهنی یک نوع ورق است که از آهن و آلیاژهای فلزی مختلف تولید می گردد. آهن به همراه فلزات دیگر در کارخانجات ذوب آهن، ذوب شده و بعد به صورت ورق های آهنی در اندازه و ضخامت های مختلف برای مصارف گوناگون تولید می گردد. شکل ظاهری همه ورق های آهنی و فلزی یکسان نیست و آنها را بسته به نوع کاربرد در طرح ها و اشکال متفاوت می سازند.
ورق آهنی بسته به نوع کاربرد و آلیاژهای به کار رفته در آن در انواع مختلفی وجود دارد. هر کدام شکل ظاهری و ویژگی های خاص خود را دارا بوده و به تبع آن کاربرد هر ورق با دیگری متفاوت است. در ادامه به معرفی انواع ورق آهنی و کاربردهای هرکدام می پردازیم.
ورق سیاه
ورق سیاه نوعی ورق آهنی پرکاربرد است که خود به دو نوع ورق سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی در کارخانه تولید می گردد. ورق سیاه با دمای بالا و تحت نورد گرم تولید می گردد و به دلیل اینکه مواد تشکیل دهنده به هنگام ذوب شدن رنگ تیره می گیرند به این نوع ورق آهنی ورق سیاه می گویند.
از ورق سیاه معمولی بیشتر در ساخت سوله، انبار و در صنعت ساختمان سازی استفاده می کنند و از ورق سیاه صنعتی در صنایع مختلف مثل پتروشیمی، سدسازی و غیره بهره گرفته می گردد. قیمت ورق سیاه بسته به نوع معمولی یا صنعتی کاملا متفاوت است.
از دیگر کاربردهای ورق سیاه می توان به استفاده در مخزن سازی، ساخت تانکر، کشتی سازی، ساخت صنایع سنگین فلزی، خودروسازی و غیره اشاره کرد.
ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه نوعی ورق آهنی است که به روش نورد سرد تولید می گردد و سطح آن را پوششی از جنس روی تشکیل می دهد. فلز روی موجود بر سطح ورق گالوانیزه به آن خاصیت ضدزنگ اضافه می کند که بسیار حائز اهمیت است. میزان coating یا پوشش فلز روی در ورق های گالوانیزه متفاوت بوده و همین امر بر قیمت ورق گالوانیزه تاثیر می گذارد.
ورق گالوانیزه برای جاهایی که امکان رطوبت و خوردگی وجود داشته باشد استفاده می گردد. نمونه کاربردهای ورق گالوانیزه شامل سالن ها، لوله های بخاری، سینی کابل، پنل ها، قطعات لوازم خانگی، کانال کولر، کانال ناودان، گلخانه، سقف سوله ها و غیره است.
ورق اسیدشویی و کاربردهای آن
ورق اسیدشویی نوعی دیگر از ورق آهنی است که سطح آن با اسید شستشو داده می گردد. ورق آهنی بعد از خروج از نورد گرم تحت تاثیر اکسیژن محیط، سطح آن اکسید می گردد؛ بنابراین برای پاکسازی سطح ورق آهنی آن را در محلول اسید کاملا غوطه ور می کنند تا اکسید آن برطرف گردد.
بعد از شستشو با اسید، ورق اسیدشویی شده را با میزان زیادی آب خالص شستشو می دهند تا ناخالصی های آن هم زدوده گردد. محصول نهایی با نام ورق اسیدشویی به بازار عرضه می گردد.
ورق اسیدشویی کاربرد زیادی در صنایع مختلف از جمله اتومبیل سازی دارد. از این ورق همچنین برای آبکاری مصارفی که نیاز به فلز پایه دارند استفاده می گردد.
ورق تین پلیت و کاربردهای آن
این ورق نیز نوعی ورق آهنی به شمار می رود. روش ساخت آن شبیه به ورق گالوانیزه است و تنها تفاوت آن در نوع کوتینگ (coating) آن است. در ورق تین پلیت به جای فلز روی از فلز قلع برای تولید آن استفاده می گردد که این کار هم به روش غوطه ور کردن و هم به روش الکترولیت امکان پذیر است. از ورق تین پلیت برای ساخت انواع حلبی های روغن، رب، چای، کنسرو و غیره استفاده می گردد.
ورق رنگی و کاربردهای آن
ورق گالوانیزه زمانی که در کوره و تحت گرما با پوششی از رنگ، رنگ آمیزی می گردد تبدیل به ورق رنگی می گردد. در واقع ورق رنگی همان ورق گالوانیزه است که پوششی از رنگ بر روی آن آمده است؛ بنابراین قیمت ورق گالوانیزه رنگی با ورق گالوانیزه متفاوت است.
مغزی ورق رنگی ورق گالوانیزه است و به دلیل رنگ آمیزی در کوره و تحت دمای بالا، پوشش رنگ به لایه های زیرین ورق نفوذ کرده و بخشی از آن می گردد. ورق رنگی علاوه بر پوشش فلز روی، دارای پوشش ضخیمی از رنگ است که خواص ورق را از لحاظ عدم زنگ زدگی و افزایش انعطاف پذیری بیشتر می کند.
قیمت ورق رنگی به دلیل افزایش خواص آن بیشتر بوده، ضمن اینکه کاربردهای ورق رنگی که نوعی ورق آهنی به شمار می رود نیز به مراتب بیشتر از ورق گالوانیزه معمولی است.
موارد کاربرد ورق رنگی در صنعت ساختمان سازی برای ساخت انواع سقف ها و سقف های کاذب و همچنین سقف کارگاه ها و سوله ها است. از این ورق همچنین برای ساخت تجهیزات خانگی نظیر گاز، کابینت، یخچال، فریزر و کامپیوتر استفاده می گردد. کاربرد ورق رنگی در مصارف صنعتی و ساخت سردخانه و کانتینر نیز مشهود است.
ورق کرکره و کاربردهای آن
ورق کرکره یا ورق شیروانی نوعی دیگر از ورق آهنی است که ورق پایه یا مغزی آن از ورق گالوانیزه شکل می گیرد. به عبارت دیگر وقتی ورق رنگی در دستگاه های مخصوص فرم و طرح به خصوصی بگیرند به آنها ورق کرکره یا ورق شیروانی گرفته می گردد.
قیمت ورق رنگی کار شده یا همان ورق کرکره از ورق رنگی ساده می تواند بیشتر باشد، ضمن اینکه این نوع ورق آهنی کاربردهای وسیع تری نسبت به ورق رنگی ساده دارد. البته این نکته را باید اضافه کنیم که ورق کرکره می تواند بدون رنگ هم باشد، یعنی از مغزی ورق گالوانیزه ساده برای تولید آن استفاده گردد.
ورق کرکره بنا به کاربرد در طرح های مختلفی همچون گرانیتی، سفالی، چرمی، شدولاین و سینوسی تولید و عرضه می گردد.
از مهمترین کاربردهای ورق شیروانی برای ساخت انواع سقف ها است. این ورق ها عمر طولانی داشته و در برابر باران و برف بسیار مقاوم هستند ضمن اینکه ورق شیروانی مقاوم به حرارت نیز هست.
جمع بندی
به طور کل ورق های آهنی هرکدام دارای ترکیب شیمیایی متفاوتی هستند و هرکدام در یک دسته بخصوص جای دارند. در این مقاله به توضیح مفصل راجع به ورق آهنی و انواع و کاربردهای آن پرداخته شد.
منبع: اقتصادنیوز