کشور نیازمند یافتن راه های نوآورانه برای مدیریت رخداد سیل است
به گزارش انوار بلاگ، رئیس هیئت ویژه گزارش ملی سیلاب ها، در نشستی تخصصی یافتن راه های نوآورانه برای مدیریت رخداد سیل را از نیاز های کشور برشمرد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرنگاران، محمود نیلی احمدآبادی رییس دانشگاه تهران و هیئت ویژه گزارش ملی سیلاب ها در نشست تخصصی تعامل علم، سیاستگذاری و اجرا برای ارتقای تاب آوری نظام سلامت در برابر سیل که در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، با بیان اینکه یافتن راه های نوآورانه برای مدیریت رخداد سیل از نیاز های کشور محسوب می شود، گفت: ما نیازمند یافتن راه های نوآورانه برای مدیریت رخداد سیل بر اساس تجربیات و دانش خود از جهان، برای حرکت از مدیریت بحران به رویکرد مدیریت ریسک هستیم. یک سیستم انعطاف پذیر سیستمی است که قابلیت های آن شناسایی می شود و می تواند از قابلیت های خود استفاده کرده و فرصت های جدیدی را فراهم کند.
نیلی احمدآبادی شرح داد: در طول تاریخ، سیل ثروت و مکنت سرشاری را برای تمدن ها به ارمغان آورده است و در عین حال باعث خسارت های عظیم و منجر به درد و رنج مردم شده است. حتی امروزه، سیل نسبت به سایر بلایای طبیعی، به افراد بیشتری آسیب می رساند و زیان های اقتصادی حاصل از آن بسیار بیشتر است و این خسارات و تلفات به شکلی هشداردهنده در سطح و مقیاسی جهانی در حال افزایش است.
به گفته رییس دانشگاه تهران، جامعه باید پارادایم کنونی پاسخ پسافاجعه را تغییر دهد و برای شکستن چرخه کنونی رویداد-فاجعه باید برنامه ها و تلاش هایی اتخاذ کرد. بیش از پیش، ضروری است تصمیم گیران برای مدیریت بحران سیل رویکرد های جامع را در دستور کار خود قرار دهند.
رئیس هیئت ویژه گزارش ملی سیلاب ها، با عنوان اینکه سیل شدید محدود به یک منطقه نیست و بر تمامی کشور ها از جمله جوامع توسعه یافته و در حال توسعه تأثیر می گذارد، اضافه نمود: معلوم شده است که ارزیابی های جامع خطرات ناشی از بلایای طبیعی مانند سیل برای جامعه ضروری است تا مردم خطراتی را که هر روز با آن روبروند را دریابند. ارزیابی خطر و مشارکت مردم در فرایند های تصمیم گیری، برنامه ریزی و اجرا می تواند به راه حل های پایدار بینجامد.
وی با اشاره به سیلاب های اخیر کشور اظهار کرد: این رخداد زیان های اجتماعی و اقتصادی سنگینی به بار آورد و باعث کشته و زخمی شدن عده ای از مردم شد و زیرساخت های زیادی از کشور را دچار آسیب دیدگی کرد. پل ها، جاده ها، مزارع و امکانات ذخیره آب از جمله موارد آسیب دیده از سیل هستند. دولت جمهوری اسلامی ایران، تلاش های بی وقفه و ارزشمندی به عمل آورد تا پیامد های سیل را به حداقل ممکن کاهش دهد. ایران نیز مانند بسیار از کشور های دیگر با خطر فزاینده فجایع ناشی از سیل و زیان های فزاینده حاصل از آن روبرو است که این مسئله توسعه اجتماعی و اقتصادی را به شدت تهدید می کند.
نیلی احمدآبادی در ادامه گفت: ارزیابی خطر سیل و کاهش آن در ایران توجه بی سابقه ای به خود معطوف داشته است. ارزیابی سیل در ایران و راه اندازی مجموعه ای از سازوکار های پیشرفته و هم چنین ارزیابی خطر سیل برای بهبود توان کنترل سیل در منطقه و اتخاذ شیوه مناسب در برخورد با آن و تخفیف یا جلوگیری از آسیب به مسئله ای مهم و یک موضوع با اولویت دانشگاهی تبدیل شده است که باید سریعاً در مدیریت آسیب سیل در ایران حل شود. این می تواند یک مرجع معقول برای اقدامات کنترل سیل در ایران فراهم کند.
وی خاطر نشان کرد: پس از سیل، رئیس دانشگاه تهران از سوی رئیس جمهور ایران، به عنوان مسئول یک مأموریت ویژه تحت عنوان رئیس هیئت ویژه گزارش ملی سیلاب ها منصوب شد تا این رویداد، علت ها و پیامد های آن را به منظور ارائه رهنمود ها و پیشنهاد هایی برای برخورداری از دیدی بهتر در روبروه با بلایای طبیعی به ویژه سیل در آینده بررسی کند.
وی با بیان اینکه این اولین تجربه در ایران است که چنین کمیته ای علمی و با تجربه عالی برای بررسی یک فاجعه ملی سازماندهی شده است، مشارکت همه متخصصان ایرانی و استفاده از دانش و تجربه جهانی را از تعهدات اصلی این هیئت توصیف کرد.
نیلی احمدآبادی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان فعالیت های انجام گرفته در هیئت ویژه پرداخت و تأسیس یک تیم مدیریت پروژه و 16 گروه کاری، یک دبیرخانه برای تدارکات فنی و اجرایی، ارتباطات و سیستم های مدیریت زمان و هزینه، برگزاری جلسات با سازمان های مختلف در بالاترین سطح، تشکیل کمیته همکاری بین المللی برای ارتقای روابط بین المللی و تبادل تجارب با سازمان های بین المللی، آماده سازی برنامه عمل و زمانبندی فعالیت ها، امضای تفاهم نامه همکاری با دانشگاه های بزرگ استان های متأثر از سیل (خوزستان، فارس، لرستان و گلستان) برای توسعه همکاری در حیطه وظایف هیئت مدیره را ازجمله اقدامات اجرا شده برشمرد.
رییس دانشگاه تهران همچنین برگزاری جلسات منظم و مداوم اعضای گروه های کاری شامل جلسه در مناطق آسیب دیده و جلسه با بخش های مسئول، راه اندازی سیستم مدیریت دانش و سیستم مستندسازی، جمع آوری و به اشتراک گذاری تجارب سایر سیل ها و رویداد ها در سطح ملی و بین المللی و توسعه روش شناسی برای انجام مطالعات موردی، راه اندازی وب سایت پروژه و سایر کانال های ارتباطی و شبکه ای، ادغام گزارش ها به منظور پاسخ به سوالات کلیدی پرسیده شده از هر گروه کاری، ادغام گزارش های مرحله اول از گروه های کاری و تشکیل یک گزارش روایت سیلاب بر اساس رویکرد چند رشته ای، آماده سازی گزارش فاز دوم فعالیت های گروه های کاری و به اشتراک گذاشتن تجربیات با برنامه های بین المللی و کشور ها از قبیل: کمیسیون اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل برای آسیا و اقیانوس آرام، تیم کاهش ریسک هلند و چین، به شکل فعالیت های مشترک، جلسه کارشناسی، کارگاه ها و ... را از دیگر فعالیت های این هیئت دانست.
وی با بیان اینکه بیش از 250 استاد و عضو دانشگاهی از سراسر کشور با هیئت ویژه همکاری می کنند، گفت: از این تعداد 121 نفر در خارج از استان تهران و 76 نفر از استان های خوزستان، فارس، لرستان و گلستان هستند. این هیئت شامل 158 عضو تمام وقت، 78 عضو هم کار و 14 مشاور از 54 دانشگاه در گروه های کاری مختلف است. افراد حرفه ای از سازمان های بین المللی، مراکز پژوهشی و دانشگاه های بین المللی پیوسته با هم کار می کنند تا یک گزارش جامع از رویداد سیل آماده کنند. این گزارش به رئیس جمهور ایران و مردم ارائه خواهد شد و این نشست تخصصی ایده های مفیدی را برای گزارش ملی ارائه خواهد کرد.
رئیس هیئت ویژه گزارش ملی سیلاب ها، شرح داد: در نهایت، عمیق ترین قدردانی خود را از تلاش های وزارت بهداشت و آموزش پزشکی و کننده سازمان بهداشت جهانی در جمهوری اسلامی ایران و همچنین دانشگاه علوم پزشکی تهران در سازماندهی و میزبانی این نشست تخصصی ارزشمند اعلام می دارم.
نیلی احمدآبادی در پایان خاطر نشان کرد: مایلم از تمام محققان بین المللی و ملی، دانشمندان، دانشگاه ها، سازمان ها و کارشناسان شرکت کننده در نشست تخصصی تعامل علم، سیاستگذاری و اجرا برای ارتقای تاب آوری نظام سلامت در برابر سیل تشکر کنم و اطمینان دارم که نتایج نشست کارشناسی درک بهتری از تاب آوری و مدیریت در حوادث طبیعی مانند سیل به ویژه در سیستم سلامت ارائه خواهد کرد.
منبع: خبرگزاری دانشجو